Jojobový olej a jeho účinky

jojobový olej

Jojobový olej patrí medzi obľúbené oleje v aromaterapii. Možno ste sa už neraz stretli s tým, že sa niekedy označuje ako vosk. A je to skutočne tak – jojobový olej nie je olej, ale tekutý vosk.

Pre bežného človeka táto informácia nemá nejaký špeciálny význam, pretože sa týka v podstate chemickej povahy tejto kvapaliny. Oleje sú estery vyšších mastných kyselín s glycerolom (tzv. triacylglyceroly), kým vosky sú estery vyšších mastných kyselín s vyššími alkoholmi.

Ak by sme to chceli zhrnúť – správne pomenovanie je jojobový vosk, či už tomu človek rozumie alebo nie. V ďalšom texte však budem používať oba výrazy, a to najmä z dôvodu, že mnohí ho poznajú pod menom jojobový olej a nie vosk.

Čo je jojobový olej a čím je výnimočný

Jojobový olej je prírodný produkt, získavaný zo semien kríka Simmondsia chinensis, známeho tiež ako Jojoba. Rastlina rastie v suchých oblastiach Ameriky a Afriky.

jojobový olej účinky

Výnimočne stabilný

Jojobový olej je výnimočný hneď v niekoľkých ohľadoch! Jeho chemické zloženie je v rastlinnom svete naozaj unikátne. Kým ostatné rastlinné oleje sú zmesi trigylceridov, jojobový olej obsahuje až 97% voskových esterov. Vďaka svojmu zloženiu je tento olej – vosk extra stabilný a odolný voči oxidácii aj skazeniu (1).

Jojobový olej je stvorený pre našu pokožku

Spomedzi 250 000 rastlinných druhov, Jojoba ako jediná produkuje vo významných množstvách voskové estery, ktoré sú veľmi podobné ľudskému kožnému mazu.

Inak povedané – jojobový vosk je ľudskou pokožkou veľmi dobre tolerovaný, dobre sa vstrebáva a má posilňujúci a obnovujúci účinok pre všetky typy kože a vlasov.

Jojobový olej v kozmetike a aromaterapii

Jojobový olej má dobrú vstrebateľnosť a na pokožke nezanecháva pocit mastnoty. Je zvyčajne bledožltej farby a  takmer bez vône. V kombinácii s výbornou stabilitou a dlhou trvanlivosťou je to ideálny olej na masáže a základový olej pre esenciálne oleje v aromaterapii.

Terapeutické využitie jojobového vosku

Jojobový olej sa tradične využíval pri rôznych problémoch, ako sú popáleniny, vypadávanie vlasov, boľavé hrdlo či na ošetrenie rán.

Výskumy naznačujú jeho potenciál aj pri liečbe akné, psoriázy a liečbe rán, najmä vďaka proti-zápalovým účinkom a schopnosti stimulovať tvorbu kolagénu (2). Jojobový olej je zvlášť cenný, ak máte citlivú alebo problematickú pleť, veľmi vhodný je ako prevencia strií, pre starnúcu pokožku a podobne.

jojobový olej

Jojobový olej v kocke

  • vhodný pre všetky typy pokožky
  • dobre sa vstrebáva
  • ak si neviete vybrať správny olej na pleť, jojobou nič nepokazíte
  • výborný olej do domácej kozmetiky, najmä ako menej mastná, dobre sa vstrebávajúca zložka zmesi
  • vhodný olej na odlíčenie pokožky
  • má extra dlhú trvanlivosť a nemá takmer žiadnu vôňu – ideálny základový olej pre esenciálne oleje

 

Použité fotografie:

2candle at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57949402

Ak sa vám článok páčil, odporučte ho aj svojim známym. Ďakujem.
  • 3
    Shares
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len na účely spracovania tohto komentára. Ochrana osobných údajov