Bambucké maslo – zloženie a účinky na pleť

bambucké maslo

Bambucké maslo je šedo-biely tuk rastlinného pôvodu, získavaný z orechov afrického stromu Maslovník africký (odborne Vitellaria paradoxa, predtým Butyrospermum paradoxum). Tento strom, známy aj pod názvom karité, rastie divoko v pásme saván od Senegalu na západe až po Sudán na východe a po úpätie Etiópskej Vysočiny. Táto oblasť sa označuje aj ako „shea belt“. Bambucké maslo má široké využitie ako jedlý tuk na varenie (najmä v Afrike), komerčne ako ingrediencia do rôznych kozmetických, farmaceutických aj potravinových produktov, aj ako domáci prípravok krásy.

bambucké maslo vitellaria paradoxa výskyt

História a zaujímavé fakty

V Afrike má bambucké maslo dlhú históriu a poznala ho dokonca už Kleopatra v starovekom Egypte! Jeho využitie je naozaj veľmi široké – používa sa na ošetrenie vlasov a vlasovej pokožky, ako ochrana kože pred extrémami počasia (vietor, slnko, soľ), na úľavu od reumatických bolestí a bolestí kĺbov, na ošetrenie rán, opuchov, modrín, masáže v tehotenstve ako prevencia strií, masáž novorodencov, na liečbu ekzémov, vyrážok, popálenín, vredov a dermatitíd.

Lokálne africké komunity ho využívajú aj na výrobu výrobe mydiel, sviečok, ako olej do lámp, lubrikant či ako vode-odolná vrstva na ochranu stien v období dažďov. V Európe a Amerike je preslávené najmä ako súčasť kozmetiky a v čokoládovom priemysle ako náhrada kakaového masla (pre podobné zloženie, aj keď jeho chuť je výrazne odlišná).

Strom karité dorastá do výšky 9 – 12 metrov a plody komerčnej kvality začína rodiť až po cca 20-50 rokoch. Po dosiahnutí dospelosti rodí následne mnoho desaťročí, niektoré zdroje uvádzajú aj 200 rokov. Maslo sa vyrába z orechov, ktoré sú ručne zbierané ženami z afrických dedín. Samotná výroba je sofistikovaný proces, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu.

V posledných rokoch sa však vysušené orechy exportujú na spracovanie do Európy, Japonska a Indie, kde sa maslo extrahuje vo veľkom, často menej šetrnými postupmi s použitím rozpúšťadiel a ďalších rafinačných krokov.

Strom karité - Vitellaria paradoxa

Plody stromu karité

Bambucké maslo a jeho účinky

V poslednom období si bambucké maslo teší veľkej popularite ako prírodná zložka kozmetiky a čiste prírodný domáci prostriedok starostlivosti o pokožku, a to najmä vďaka jeho výnimočným zvlhčujúcim, zjemňujúcim a vyživujúcim vlastnostiam.

Okrem obsahu cenných tukov bambucké maslo obsahuje vo významnom množstve aj ďalšie zložky (triterpény, fenolické látky, vitamín E), ktoré sú zodpovedné za medicínske vlastnosti masla, ako sú anti-oxidačné, protizápalové či starnutie spomaľujúce účinky.

bambucké maslo

1. Anti-aging efekt (spomaľuje starnutie)

Bambuckému maslu sa pripisujú omladzujúce účinky na pleť, vďaka čomu je obľúbenou súčasťou anti-aging kozmetiky.  Podľa viacerých štúdií zmierňuje rôzne prejavy starnutia kože, podporuje regeneráciu tkanív, zjemnenie kože, zabraňuje foto-starnutiu kože (starnutie účinkom UV žiarenia) a dokonca zvyšuje produkciu kolagénu (1, 2).

Anti-aging efekt sa pripisuje prítomnosti triterpénov amyrínu a lupeolu. Tieto zlúčeniny inaktivujú enzýmy proteázy, ktoré sú zodpovedné za odbúravanie kolagénu a elastínu. Kolagén a elastín sú dôležité štruktúrne proteíny, vďaka ktorým má naša pokožka svoj tvar, pevnosť a pružnosť.

2. Bambucké maslo zjemňuje a zvlhčuje pokožku

Vďaka svojej polotuhej, maslovitej konzistencii bambucké maslo vynikajúco zjemňuje, zmäkčuje, zvlhčuje a vyživuje pokožku tela, vlasovú pokožku a vlasy. Nájdeme ho preto ako aktívnu zložku rôznych produktov do kúpeľa, šampónov, krémov balzamov na pery, mydiel a podobne. V týchto prípravkoch je však už tento úžasný produkt prírody sprevádzaný syntetickými prísadami.

Bambucké maslo sa topí pri teplote tela a po aplikácii obnovuje tukovú vrstvu na pokožke. Výborne viaže vodu a rýchle sa vstrebáva do pokožky. Vďaka tomu je zvlášť vhodné:

  • na ošetrenie suchej, zapálenej pokožky pri dermatitídach
  • ideálny „krém“ na detské plienkové dermatitídy
  • na prevenciu strií v tehotenstve
  • ošetrenie jaziev
  • na zvlhčenie suchej, popraskanej pokožky na chodidlách, rukách, lakťoch
  • pri liečbe ekzémov
  • na ošetrenie omrzlín, suchej a svrbivej pokožky vplyvom vetra, mrazu
  • pomôže so suchou, svrbiacou pokožkou hlavy
  • všade tam, kde je potrebné zabrániť nadmernému vysúšaniu pokožky (trans-espidermálnej strate vody)

3. Bambucké  maslo chráni pokožku pred UV žiarením

Opaľovacie prípravky absorbujú alebo odrážajú škodlivé UV žiarenie, čim chránia pokožku pred spálením, spomaľujú starnutie kože a znižujú riziko rakoviny. Bohužiaľ, tieto prípravky sú plné chemických zlúčenín s potenciálne škodlivým účinkom na náš organizmus. Nájsť vhodnú alternatívu, ideálne na prírodnej báze, je preto veľkou výzvou.

Bambucké maslo obsahuje estery triterpénových alkoholov s kyselinou škoricovou, ktoré absorbujú rakovinotvorné UVB žiarenie (vlnových dlžok 250-300 nm). Nerafinované bambucké maslo má tak ochranný faktor 3-4. Táto ochrana sa môže zdať nie príliš vysoká, znamená to však, že s použitím čiste prírodného produktu bez toxických zložiek môžeme zostať na slnku 3-4 x dlhšie ako bez akejkoľvek ochrany.

4. Protizápalové účinky bambuckého masla

Niektoré zložky bambuckého masla (lupeol, amyrín, butyrospermol) majú protizápalové účinky. Ako ukázali niektoré štúdie, bambucké maslo zmierňuje alergické a autoimunitné reakcie u cicavcov (3).

Čo obsahuje bambucké maslo

Bambucké maslo má ako tuk rastlinného pôvodu unikátne zloženie, najmä pokiaľ ide o percentuálne zastúpenie jednotlivých zložiek a taktiež prítomnosť ďalších látok, ktoré sa v bežných rastlinných olejoch nevyskytujú.

Triglyceridová frakcia

Väčšina rastlinných olejov a masiel má podobné chemické zloženie. Obsahujú predovšetkým zlúčeniny tukovej povahy, tzv. triglyceridy (alebo správnejšie triacylglyceroly), ktoré v prípade bambuckého masla tvoria až 90% hmotnosti masla.

Ak vás práve oblial pot pri spomienke na stredoškolské hodiny chémie, žiadny strach :-D. O triglyceridoch si povieme len stručne, aby sme pochopili, prečo je bambucké maslo tak úžasné.

Ak si vezmeme fľašu slnečnicového či olivového oleja alebo tuhú kocku živočíšneho masla, tak sa dívame v podstate na čisté trigylceridy. Triglyceridy slúžia ako zásobáreň energie pre živočíchy (zásobný tuk) alebo pre rastliny (v semenách).

triglyceridy

 

Triglyceridy sú vlastne 3 mastné kyseliny naviazané na molekulu glycerolu. Jednotlivé oleje a tuky sa líšia v tom, aké mastné kyseliny sú na glycerol naviazané. Ak prevažujú nenasýtené mastné kyseliny (obsahujúce násobné väzby), tak je tuk tekutý a hovoríme mu olej. Naopak, ak prevažujú nasýtené mastné kyseliny (s jednoduchými väzbami), tuk je tuhý (napr. maslo).

Balzam na pokožku

V porovnaní s ostatnými rastlinnými  olejmi ako je slnečnicový, olivový či hroznový má bambucké maslo vyšší podiel nasýtených mastných kyselín, a preto je pri izbovej teplote tuhé. Práve vďaka svojmu unikátnemu zloženiu má bambucké maslo svoje zvlhčujúce a zjemňujúce účinky.

Mydlá

Triglyceridy majú aj ďalšiu zaujímavú vlastnosť – dajú sa z nich vyrobiť mydlá. Aj preto je triglyceridová frakcia označovaná ako „zmydliteľná frakcia“ a bambucké maslo sa najmä v Afrike používa aj na výrobu mydiel.

Bambucké maslo ako jedlo

Bambucké maslo nie je len cenenou surovinou v kozmetickom priemysle, ale aj v potravinárstve. Nerafinované bambucké maslo je v Afrike bežný jedlý tuk.

Na medzinárodných trhoch sa cení ako náhrada  oveľa drahšieho kakaového masla. Európska únia povoľuje v čokoládach použitie náhrad kakaového tuku len do 5%, kým USA neumožňuje označovať za čokoládu čokoľvek, čo obsahuje akúkoľvek alternatívu kakaového masla (informácie z roku 2013).

Medicínske vlastnosti má zvyšných 10% bambuckého masla

Nie sú to však len tuky, ktoré zodpovedajú za výnimočné vlastnosti bambuckého masla. Zvyšnú časť tvoria rôzne ďalšie zlúčeniny, ktoré sa spolu označujú ako „nezmydliteľná frakcia“ (pretože sa z nich nedá chemickou reakciou vyrobiť mydlo).

Aj tu je však bambucké maslo jedinečné! Kým typický rastlinný olej obsahuje menej ako 1% nezmydliteľných látok (najmä fytosteroly a tokoferoly), v prípade bambuckého masla je to 7-10% (4).

Nie je to však žiadny balast, ale zlúčeniny zodpovedné za medicínske vlastnosti tohto tuku. Práve ne-glyceridová časť je dôvodom pre široké využitie bambuckého masla v starostlivosti o pleť a v rôznych kozmetických prípravkoch.

Viac ako polovicu nezmydliteľnej frakcie tvoria zlúčeniny známe ako triterpény, predovšetkým amyrin a lupeol, ktoré majú protizápalové účinky. A hoci sa tieto látky nachádzajú aj v iných rastlinách, v prípade bambuckého masla sú prítomné vo vysokom zastúpení (až do 6% nezmydliteľnej frakcie).

Terpény majú aj schopnosť chrániť pokožku pred UV žiarením (SPF 3-4) a pravdepodobne inhibujú (potláčajú účinok) enzýmov degradujúcich kolagén a elastín (anti-aging efekt – spomaľujú starnutie).

Bambucké maslo sa vyznačuje aj vysokým obsahom vitamínu E (významný antioxidant), ďalej sú prítomné aj fytosteroly a rôzne fenolické zlúčeniny s antioxidačným účinkom. Antioxidanty zneškodňujú voľné radikály (a ďalšie reaktívne molekuly), čím spomaľujú starnutie a pôsobia preventívne pri vzniku mnohých civilizačných chorôb, vrátane rakoviny.

To sú hlavné dôvody, prečo je nerafinované bambucké maslo tak cenné a bezpochyby vhodné aj na každodennú starostlivosť o pleť.

Druhy bambuckého masla

Pre využitie liečivých vlastností bambuckého masla je potrebné brať ohľad na kvalitu. Technológia výroby bambuckého masla je totiž rôzna a v niektorých stupňoch výrobného procesu dochádza k strate cenných látok.

Komerčne dostupné bambucké maslo sa klasifikuje do 5 tried:

  • A – surové alebo nerafinované, extrahované s použitím vody
  • B – rafinované
  • C – vysoko rafinované a extrahované s použitím rozpúšťadiel ako je hexán
  • D – najnižšia nekontaminovaná trieda
  • E – s kontaminantmi (prímesami)

Zloženie bambuckého masla nie je univerzálne, líši sa predovšetkým zastúpením mastných kyselín. Súvisí to aj s tým, že maslo sa získava z rôznych stromov. Západoafrické stromy karité patria do pod-druhu „paradoxa“, kým východoafrické stromy sú z poddruhu „nilotica“.

Východoafrické bambucké maslo nilotica je mäkšie a hodvábne jemné. Dôvodom je nižší obsah kyseliny stearovej (nasýtená mastná kyselina) a teda nižší bod topenia. Západoafrické druhy masla majú naproti tomu vyšší obsah nasýtených mastných kyselín, a teda sú tuhšie (5). Napriek lepším vlastnostiam je na trhu ťažké nájsť bambucké maslo nilotica z východnej Afriky, a to z dôvodu politickej nestability v krajinách producentov (Uganda a Sudán).


Recepty z bambuckého masla

Vyrobiť si vlastný prírodný prostriedok na ošetrenie pleti v pohodlí domova s využitím nerafinovaného bambuckého masla je veľmi jednoduché. Pravdou je, že bambucké maslo je samo o sebe jemné a vhodné na každodennú starostlivosť o pleť, vlasy, popraskené pery, lakte, chodidlá a to aj bez pridania akýchkoľvek ďalších ingrediencií.

Ako na to?

Ak sa vám zdá bambucké maslo tuhé, stačí si nabrať vhodné množstvo do dlane. Maslo teplom nášho tela zmäkne a dá sa naniesť na pokožku. Ideálne je nanášať ho na mierne vlhkú kožu, keďže veľmi dobre absorbuje vodu a pokožke tak poskytneme extra hydratáciu. Bambucké maslo sa pomerne dobre vstrebáva, no ak aj napriek tomu máte pocit mastnoty na tvári, využívajte ho len ako výživný nočný krém.

DIY balzam na tvár z bambuckého masla s čajovníkom a levanduľou

Tento balzam vám poskytne nielen hydratáciu, ale je to aj domáci recept na akné. Pomáha taktiež bojovať voči vráskam, je vhodný aj na ošetrenie jaziev a pokožky namáhanej slnkom. Môžete ho použiť pod make-up, alebo ako nočný krém.

Ingrediencie:

  • 3 lyžice nerafinovaného bambuckého masla
  • 1 lyžica jojobového oleja
  • 3-5 kvapiek esenciálneho oleja z čajovníka (antibakteriálne, antimykotické účinky)
  • 3-5 kvapiek levanduľového esenicálneho oleja (pôsobí antibakteriálne, minimalizuje zjazvenie, podporuje hojenie rán, stimuluje krvný obeh)

Postup:

Na vodnom kúpeli rozpustíme bambucké maslo (pozor, nevaríme). Potom necháme olej cca 10-15 min vychladnúť v chladničke (čiastočne stuhnúť). Vyberieme, pridáme oleje a vyšľaháme pomocou ručného mixéra. Krém by mal mať nadýchanú konzistenciu, vďaka čomu sa bude dobre natierať. Ak preferujete tuhší krém, nemusíte zmes vôbec šľahať.


Zdroje fotografií:

  1. Oblasť Shea belt: Esculapio, Vitellaria paradoxa distribution, CC BY-SA 2.5
  2. Strom Vitellaria paradoxa: Marco Schmidt[1], Vitellaria paradoxa MS 6563, CC BY-SA 3.0
  3. Ovocie Vitellaria paradoxa: Marco Schmidt [1], Vitellaria paradoxa MS 3765, CC BY-SA 2.5
  4. Fotografia bambuckého masla: Hopkinsuniv, Sheabutter-virginsheabutter, CC BY-SA 3.0
Ak sa vám článok páčil, odporučte ho aj svojim známym. Ďakujem.
  • 29
    Shares
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len na účely spracovania tohto komentára. Ochrana osobných údajov