Bergamotový olej: na kŕče, kašeľ aj depresiu

bergamotový olej

Citrusy v kombinácii s kvetinami a pikantným čiernym korením? Zvláštna kombinácia? Vlastne ani nie … to je totiž bergamotový olej. Esenciálny olej, ktorý by nemal chýbať v žiadnej aromaterapeutickej výbave.

Dokáže si poradiť so zlou náladou, utlmiť dusivý kašeľ, zmierniť bolesti brucha či uľaviť od úzkosti a nespavosti. Ak ho ešte nemáte, rozhodne sa po ňom rozhliadnite.

Čo je bergamot

bergamotový olej

Citrus bergamia (Citrónovník bergamotový), bežne označovaný ako „Bergamot“ je strom z čeľade Rutaceae (Rutovité). Strom sa podobá ostatným citrusom, ovocie je guľovité a v čase zrelosti žlté.

Botanický pôvod nie je celkom jasný – považuje sa za hybrid medzi horkým pomarančom (Citrus aurantium) a citrónom (Citrus limon) alebo vznikol mutáciou citróna. Pochádza z talianskej Kalábrie.

Citrus bergamia sa pestuje takmer výlučne pozdĺž južného pobrežia Kalábrie, odkiaľ pochádza až 90% celosvetovej produkcie bergamotového oleja. V menšej miere nájdeme bergamot aj v iných krajinách, ako je Grécko, Maroko, Irán, Pobrežie Slonoviny, Argentína či Brazília.

Ovocie bergamotu je nejedlé

Ovocie bergamotu pripomína citrón, avšak je nejedlé. Používa sa primárne na výrobu bergamotového esenciálneho oleja, ktorý má veľké uplatnenie najmä v parfumérii, kozmetike a potravinárskom priemysle. Nájdeme ho napríklad v známom čaji Earl Grey, tabaku či niektorých potravinách.

bergamotový olej a earl grey čaj

Bergamotový esenciálny olej sa získava lisovaním za studena. Kôra sa mechanicky zoškriabe a následne sa z nej „vytlačí“ olej lisovaním. Získaný bergamotový esenciálny olej má zelenkavú alebo hnedo-žltú farbu (zodpovedá začiatku alebo koncu produkčnej sezóny), horkú aromatickú chuť a charakteristickú sviežu vôňu.

Vôňu bergamotového oleja miluje každý

Bergamot je síce citrus, vôňa bergamotového esenciálneho oleja však nie je typická citrusová. Mohli by sme ju popísať ako extrémne bohatú, zloženú z viacerých rôznych vôní.

Obsahuje jednak vysoké citrusové (pomarančovo-citrónové) tóny, ktoré sa postupne rozvinú do jemnejších kvetinových až korenistých odtieňov. Ucítiť tak môžeme citrónové nuansy, ale aj neroli, čierne korenie a levanduli podobné tóny. Vyskúšajte ovoniavať tieto oleje za sebou a pokúste sa identifikovať tieto tóny!

Zloženie bergamotového éterického oleja

Bergamotový olej má veľmi premenlivé zloženie, v závislosti od miesta pôvodu. Za najkvalitnejší olej sa považuje ten z Kalábrie.

Hlavnými zložkami bergamotového esenciálneho oleja sú monoterpén limonén (25-53%), ďalej vysoké množstvá kyslíkatých zlúčenín, ako sú linalool (2-20%), linalyl acetát (15-40%), ale aj ƴ-terpinén a β-pinén.

Čo nám tieto zlúčeniny prezradia?

Vysoké percentuálne zastúpenie vyššie spomínaných zlúčenín veľa napovie o terapeutických účinkoch bergamotu. Vďaka nim je bergamotový esenciálny olej priam hviezdou pri liečbe depresií, kŕčových stavoch a pri hubových ochoreniach.

Účinky bergamotového esenciálneho oleja

Bergamotový olej sa v aromaterapii široko využíva. Patrí medzi najviac cenené oleje na zlepšenie nálady a úľavu od stresu. Masáž s týmto olejom napríklad zmiernila úzkosť u pacientov s rakovinou.

Hlavné terapeutické účinky a klinické aplikácie bergamotového oleja:

  1. Kŕče, bolesti brucha, tráviace problémy:  vďaka obsahu zlúčeninín s anti-spazmodickým, karminatívnym a analgetickým účinkom je bergamot veľmi cenný olej, ak vás trápia kŕče. Zlepšuje trávenie, uplatnenie nájde aj pri bolestivej menštruácii. Jeho proti-kŕčové účinky môžete vyskúšať v kombinácii s rímskym harmančekom, majoránom či levanduľou.
  2. Stres, úzkosť, emočné zdravie: bergamot je v tomto jednoducho jednička! Poskytuje úľavu od stresu, úzkosti, zlepší náladu a pomôže aj s nespavosťou. Môžete ho difúzovať, pridať do masážnej zmesi alebo si pripravte aromaterapeutický inhalátor a účinky bergamotového oleja môžete využiť aj bez obťažovania okolia. Dobre sa kombinuje s esenciálnymi olejmi levanduľa, neroli, rozmarín, ruža či ylang-ylang.
  3. Antimikrobiálny účinok: štúdie dokazujú, že bergamotový esenciálny olej je účinný voči viacerým ľudským patogénom, či už sa jedná o baktérie alebo huby (Campylobacter jejuni, Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Candida sp.). Bergamot tak môže pomôcť topicky pri kvasinkových infekciách (kandidózach) či rôznych kožných infekciách spôsobených baktériami, vrátane akné.

Okrem vyššie spomínaných účinkov nájde bergamotový olej využitie:

  • pri respiračných ochoreniach, najmä na utíšenie dusivého kašľa (pre svoj anti-spazmodický účinok)
  • na posilnenie imunity
  • ako súčasť masážnych zmesí na úľavu od stresu a pri stuhnutých svaloch

Po aplikácii bergamotového oleja nechoďte na slnko!

Pri používaní zmesí s bergamotovým olejom však nesmieme zabudnúť na to, že tento olej je fototoxický. Obsahuje totiž zlúčeninu bergaptén (5-metoxypsoralén), ktorá zvyšuje citlivosť našej kože voči slnečnému žiareniu. Po použití bergamotového esenciálneho oleja preto nevystavujte ošetrené časti tela slnku najbližších 12 až 18 hodín. Inak riskujete veľmi škaredé a bolestivé popáleniny, ktoré môžu mať aj trvalé následky.

Použité zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25784877
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27747942
  3. Rhind, J. P. (2012). Essential Oils: A Handbook for Aromatherapy Practice Second Edition. London: Singing Dragon.
Ak sa vám článok páčil, odporučte ho aj svojim známym. Ďakujem.
  • 1
    Share
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len na účely spracovania tohto komentára. Ochrana osobných údajov