Rebríček “myší chvost” v sebe ukrýva vedeckú záhadu. Prečo sa z jeho kvetov niekedy podarí vydestilovať modrý olej, a inokedy nie? Tajomstvo farby tejto vzácnej esencie odhaľujú zdanlivo nesúvisiace vedecké zistenia, ktoré je potrebné zložiť ako puzzle. Pripravení? Poďme na to!
Rebríček obyčajný, ľudovo nazývaný myší chvost a botanickým názvom Achillea millefolium L., patrí medzi najstaršie využívané liečivé rastliny. Rebríček je trvalka, rastúca v miernom podnebí Eurázie, Severnej Ameriky a Austrálie1, ktorú dnes mnohí považujú za burinu v trávnikoch, na okrajoch ciest a suchých svahoch.
Liečivou a kozmetickou surovinou je vňať rebríčka alebo len kvety, ktoré sa zbierajú z čerstvo kvitnúcich rastlín. Okrem využitia na liečebné účely možno horko-slané a korenisté mladé listy rebríčka využiť aj ako korenie do omáčok, polievok a rýb.
Málokto však vie, že parnou destiláciou kvetov možno z rebríčka získať vzácny esenciálny olej atramentovo modrej farby, ktorý má protizápalové, antioxidačné a upokojujúce účinky2.
Esenciálny olej sa dá vyrobiť aj doma! Vedeli ste to? Ako si vyrobiť esenciálny olej a/alebo hydrolát, čo je to destilátor bylín a čo všetko proces destilácie bylín obnáša, sa dočítate v komplexnom článku Ako vyrobiť esenciálny olej – vybavenie, tipy a rady z praxe. Pozor, je to vysoko návyková záležitosť :-).
Pokiaľ sa radíte do kategórie nadšencov destilovania, možno ste už destiláciu rebríčka skúšali. Vznikol modrý olej? Výborne!
No možno sa vám už stalo (alebo stane), že výsledkom destilácie bol / bude bezfarebný alebo žltkastý esenciálny olej. Niekedy dokonca človek zozbiera rebríček na tom istom mieste, a predsa raz získa modrý olej a inokedy nie.
Čo sa stalo? Ako je to vôbec možné? Dôvodom nie je chybná destilačná technika, ale zložité biologické a genetické faktory, ktoré ovplyvňujú tvorbu modrej farby. Poďme si to rozobrať.
Modrá farba v oleji z rebríčka (ale aj z harmančeka) pochádza od látky nazývanej chamazulén. Táto prírodná zlúčenina však nie je v pôvodnej rastline priamo prítomná. Napokon, rebríček aj harmanček majú kvety bielej farby, nie modrej.
Vzniká až počas parnej destilácie zo svojho prekurzora menom matricín. Matricín je bezfarebný seskviterpénový laktón, prítomný v kvetoch rebríčka. Táto zlúčenina sa pri teplote okolo 100°C rozpadá a premieňa na intenzívne modrý chamazulén3.
Z toho vyplýva nasledovné: málo (žiadny) matricín v rastline = málo (žiadny) chamazulén = žiadna modrá farba po destilácii. Jednoduché, nie?
To, čo bežne nazývame „rebríček obyčajný“, nie je v skutočnosti jeden jednotný druh, ale zložitá skupina geneticky príbuzných rastlín, nazývaná agregát (A. millefolium agg.).
Z botanického hľadiska ide o súbor veľmi blízko príbuzných rastlín, ktoré sa na prvý pohľad tvária ako jeden druh, no v skutočnosti môže ísť o rôzne druhy, poddruhy a formy s odlišným počtom chromozómov a rôznymi biochemickými profilmi (ani vedecká komunita v tejto oblasti nie je úplne jednotná.)4, 5.
V prípade rebríčka obyčajného to znamená, že pod jedným menom sa skrývajú rastliny s rôznym genetickým zložením a biochemickými vlastnosťami.
Napríklad výskum zo Slovinska6, zahŕňajúci 41 populácií rebríčka, ukázal dramatické rozdiely. Zatiaľčo niektoré formy rebríčka (A. roseoalba, A. collina) obsahovali 0,05-0,16% chamazulénu v suchej hmotnosti, iné taxóny (druhy rebríčka) ako A. millefolium, A. pannonica, A. distans, A. pratensis a A. nobilis chamazulén vôbec neobsahovali.
No to nie je ani zďaleka všetko. Existuje oveľa viac faktorov, ktoré ovplyvňujú výslednú farbu esenciálneho oleja.
Pojem “chemotyp” je v aromaterapii (aj biológii) dobre známy. Označujú sa tak rastliny, ktoré majú rovnaký druhový názov a vyzerajú rovnako, no napriek tomu produkujú chemicky rozdielne esenciálne esenciálne oleje. Niekedy aj vizuálne odlišné, ako je to v prípade rebríčka (modrá vs bezfarebná silica). Téme chemotypov sa venujeme detailne v online kurze aromaterapie KOMPLET.
Čo to znamená v praxi? Ak ste jeden rok zbierali rebríček na svojej záhrade a inokedy na lúke pod lesom, možno ste zozbierali rozdielne chemotypy. V oboch prípadoch to bol rebríček Achillea millefolium, no boli to rozdielne chemotypy. Rastliny, ktoré produkovali mierne odlišné silice (rozdielny pomer hlavných aromatických zložiek) v dôsledku odlišnej expresie biosyntetických dráh.
Biosyntetickú dráhu si predstavte ako kuchársky recept. Niektoré rastliny používajú mierne upravený „recept“ na výrobu silice, výsledkom čoho môže byť odlišný esenciálny olej. V prípade rebríčka boli v literatúre popísané tri základné chemotypy (typy esenciálnych olejov)7:
DOBRÉ VEDIEŤ: Chemotyp je stabilná (geneticky podmienená) vlastnosť, ktorá pretrváva aj po premiestnení do nového prostredia. To znamená, že ak si zoženiete rebríček, produkujúci modrý olej, do svojej záhrady, tak máte “modrý” (=chamazulénový) chemotyp. Mal by dávať vždy modrý olej. Teda takmer vždy 🙂 – viď nižšie.
Pozor na zbieranie rebríčka počas dovolenky v iných krajinách :-). Štúdie z rôznych krajín ukazují, že medzi rebríčkami môžu byť výrazné regionálne rozdiely:
Toto sú najzaujímavejšie zistenia s priamym presahom do praxe. Štúdie ukazujú, že na obsah matricínu, a tým aj modrého chamazulénu, v esenciálnom oleji majú vplyv viaceré faktory:
Destilácia bylín – MINI inštruktážne video
Výrobu vlastného esenciálneho oleja a hydrolátu zvládne každý – aj vy!
OK, trochu zmiernim tvrdenie zo začiatku článku, že obsah chamazulénu neovplyvňuje aj destilačná technika. Aj keď rastlina matricín (prekurzor) obsahuje, vždy je tu istá šanca, že niečo pokazí hobby destilér. Dva potenciálne problémy sú:
Ak túžite po modrom esenciálnom oleji z rebríčka:
Absencia modrej farby v esenciálnom oleji z rebríčka nie je chyba, ale prirodzený dôsledok genetickej diverzity tejto rastlinnej skupiny. Kým niektoré vplyvy máme pri domácej destilácii bylín v rukách, iné sú mimo nášho dosahu. Mimochodom, už ste mali bezfarebný olej z rebríčka? Dajte vedieť v komentári nižšie.