Keď sa povie múmia, väčšina z nás si predstaví zabalené telá v múzejných vitrínach alebo scény z hororových filmov. No zamysleli ste sa niekedy, ako tieto dávne pozostatky voňajú? Možno to znie morbídne, no konzervatéri uvádzajú, že zápach egyptských mumifikovaných tiel je v skutočnosti príjemný. A práve túto skutočnosť sa rozhodli preskúmať vedci z Univerzity v Ľubľane a ďalších inštitúcií1. Čo prezradili aromatické molekuly tancujúce vo vzduchu okolo fascinujúcich pozostatkov dávnej civilizácie?
Starovekí Egypťania verili, že zachovanie tela je kľúčové pre úspešný prechod duše do posmrtného života. Pachy slúžili ako indikátor čistoty alebo skazy tela. Príjemná aróma bola spájaná s božstvom, zatiaľčo zápach znamenal rozklad a smrť.
Na dosiahnutie príjemnej vône tela a zabránenie jeho rozkladu sa používali zložité postupy. Proces balzamovania mŕtvych zahŕňal odstránenie vnútorných orgánov, dehydratáciu tela pomocou natronu (zmes sodných solí) a následné zabalenie tela do plátna. Detailný postup nájdete v závere tohto článku.
Okrem toho sa na telo a do výplní dutín aplikovali rôzne prírodné aromatické látky a rastlinné výťažky, ako sú živice, oleje, koreniny, kvety, vosky a tuky. Tie zabezpečovali nielen konzerváciu, ochranu pred baktériami a hmyzom, ale aj príjemnú vôňu tela.
Mumifikácia bola spočiatku výsadou kráľovských rodín, neskôr sa stala dostupnejšou pre väčšinu populácie. Sociálna hierarchia sa odrážala v kvalite pohrebných praktík, pričom faraóni a elita dostávali najdrahšiu a najkvalitnejšiu mumifikáciu. Každé obdobie a každá dielňa pritom uplatňovali mierne odlišné recepty a postupy.
Napriek dlhému obdobiu, počas ktorého sa mumifikácia praktizovala (takmer 4000 rokov), presné recepty staroegyptských mumifikačných balzamov zostávajú záhadou. Staroveké písomnosti síce opisujú rituály mumifikácie, no zložky samotných zmesí menujú len zriedka.
Až donedávna sa pri skúmaní múmií kládol dôraz najmä na vizuálne znaky, výbavu hrobky či chemické zloženie tkanív. V posledných desaťročiach sa začali vo väčšej miere využívať moderné neinvazívne zobrazovacie metódy (napr. CT, MRI), ktoré umožňujú detailnejšie študovať vnútornú štruktúru múmií bez poškodenia vzácnych exemplárov2.
No výskumníci sa tentoraz rozhodli pozrieť na staroegyptské pozostatky cez úplne inú optiku – čuchovú. Čuch býva v archeológii často prehliadaný, no práve vonné molekuly môžu byť kľúčom k pochopeniu starovekých techník konzervácie. Prelomový prístup vedcov otvára dvere k novému spôsobu, ako čítať históriu – nielen očami a hmatom, ale aj nosom.
Aby sme lepšie pochopili význam tejto štúdie, poďme si najprv vysvetliť niekoľko základných pojmov:
Metodika výskumu vône múmií pripomínala prácu špičkových parfumérov, kombinovanú s forenznou vedou. Analyzovali sa vône z deviatich múmií (označených M1 až M9) z rôznych období egyptskej histórie.
Výskumníci kombinovali senzorické analýzy s plynovou chromatografiou-hmotnostnou spektrometriou-olfaktometriou (GC-MS-O), mikrobiologickou analýzou a historickým výskumom.
Ako pri každom dobrom detektívnom príbehu, aj tu išlo o hľadanie stôp, len namiesto odtlačkov prstov sa sledovali molekuly vo vzduchu, ktoré môžu rozpovedať príbeh starý tisícky rokov.
Aby sa dal výskum vôbec uskutočniť, bolo potrebné získať vzorky vzduchu zo sarkofágov bez toho, aby došlo k narušeniu samotných múmií. To vedci vyriešili zavedením tenkej trubice.
Následne prišla na rad senzorická analýza, kedy vyškolení „čuchači“ opísali vône ako „drevitú“, „sladkú“ či „korenistú“. Zároveň sa pomocou technológie GC-MS-O analyzovali prchavé zlúčeniny vo vzduchu okolo múmií.
Mikrobiologická analýza skúmala prítomnosť baktérií a plesní, ktoré by mohli prispievať k celkovému pachového profilu. Výskumníci tiež preskúmali historické záznamy o konzerváciách a ošetreniach múmií proti škodcom.
„Kombinovanie týchto rôznych metód nám umožnilo získať komplexný obraz o tom, čo prispieva k vôni múmií,“ vysvetľujú autori štúdie. Tento multidisciplinárny prístup je ako skladanie puzzle, kde každý kúsok prispieva k celkovému obrazu.
Vedci identifikovali štyri hlavné skupiny prchavých látok:
Zaujímavé je, že napriek rozdielom v intenzite vône, väčšina múmií voňala veľmi podobne. Prevládali tóny dreva, korenia a jemnej sladkosti, čo naznačuje, že balzamovacie postupy ostali pomerne konzistentné aj v priebehu storočí.
Výskum zároveň potvrdil, že aj po tisíckach rokov možno zachytiť chemické stopy pôvodných aromatických látok, ktoré sa v múmiách uchovali ako tiché svedectvo minulosti.
Výsledky tejto štúdie naznačujú, že vôňa môže byť rovnako cenným historickým zdrojom ako obraz či text. Pochopenie pachového profilu múmií pomáha nielen lepšie zachovať tieto vzácne artefakty, ale aj porozumieť starovekým technikám balzamovania.
Vedci plánujú rozšíriť svoj výskum aj na ďalšie múmie a historické artefakty a vytvoriť databázu historických vôní. Bude raz možné rekonštruovať vône z rôznych historických období a doslova ovoniavať minulosť?
Proces mumifikácie patril medzi najdôležitejšie rituály starovekého Egypta. Kvalitne prevedená mumifikácia bola viacstupňový postup, ktorého cieľom bolo zachovať telo pred rozkladom a pripraviť ho na posmrtný život.
Celý proces trval približne 70 dní a prebiehal v dvoch fázach. Prvá polovica času bola venovaná vysušovaniu a konzervácii tela, druhá polovica aplikácii balzamovacích látok a zabaleniu do plátna 4, 5, 6, 7, 8, 9: