Taká je príroda. Rastliny, či už vinič alebo rastliny produkujúce esenciálne oleje, sú ovplyvnené prostredím v ktorom rastú aj činnosťou človeka.
Preto by sme sa nemali čudovať, že môj esenciálny olej vonia tentoraz inak. Čudovať by sme sa mali, ak môj esenciálny olej od toho istého výrobcu vonia zase rovnako :-).
Objednali ste si novú fľaštičku esenciálneho oleja a olej vonia inak? Alebo ste skúsili levanduľový olej od iného výrobcu a je celkom iný?
Je to v poriadku!
Rastliny sú počas svojho rastu ovplyvnené rôznymi faktormi. Vezmime si ako príklad víno…
Víno je komodita, u ktorej očakávame a všeobecne akceptujeme, že má každý rok inú vôňu, chuť, jednoducho iný charakter. A to aj napriek tomu, že pochádza z tej istej vinice, z toho istého viniča a vyrába sa rovnakým spôsobom.
Rastliny sú počas svojho života ovplyvnené množstvom faktorov, ktoré sú zodpovedné za rozdielne zloženie, vôňu a kvalitu rastlinného extraktu. Esenciálne oleje preto musia mať z roka na rok iné zloženie.
O ktorých faktoroch je reč?
Poznáte svojho dodávateľa resp. výrobcu esenciálnych olejov? Vedeli ste, že zloženie esenciálneho oleja môže svojou činnosťou ovplyvniť samotný výrobca? A reč tu teraz nie je o falšovaní oleja.
Niekedy netušíme, prečo rastliny esenciálne oleje vytvárajú. Rastliny však zrejme vedia kedy a prečo isté látky produkujú.
Tymiánový olej z rastliny Thymus vulgaris ct. tymol je výnimočný antibakteriálny olej, vhodný napríklad pri respiračných ochoreniach. Za svoje účinky vďačí obsahu zlúčeniny zvanej tymol. Esenciálny olej zo zberu na jar však obsahuje len 30% tymolu. Ak však rastlinu zozbierame na jeseň, obsahuje až 60-70% tymolu!
Najväčšími odberateľmi esenciálnych olejov sú potravinársky a parfumérsky priemysel. Tieto oleje však nie sú vhodné na terapeutické účely.
Dôvod?
Hlavnými kritériami pre parfumérsky a potravinársky priemysel sú:
A teraz si spomeňte na víno… Esenciálne oleje sú na tom rovnako. Stále rovnaká vôňa a chuť? Nemožné!
Esenciálne oleje pre parfumérsky a potravinový priemysel preto môžu obsahovať syntetické náhrady či iné esenciálne oleje, aby výsledný produkt voňal/chutil rovnako a bol v čo najnižšej cene. Nehovoriac o tom, že prítomnosť hnojív, herbicídov a pesticídov v olejoch tento priemysel príliš netrápi.
Čo by mal spĺňať kvalitný esenciálny olej a podľa čoho ho spoznáme si môžete prečítať v tomto článku.