Liečivé huby: účinná liečba chorôb dnešnej doby

liečivé huby

Huby sa konzumujú už od nepamäti. Starovekí Gréci verili, že huby dávajú ich bojovníkom silu. Rimania ich vnímali ako „Jedlo Bohov“. Čínska kultúra si cení huby už stáročia ako zdravé jedlo a „elixír života“. Existujú skutočne liečivé huby a viete, prečo by sme ich mali konzumovať? A čo betaglukány z húb, ktoré sú momentálne tak „populárne“? Má naozaj význam kupovať výživové doplnky z húb ako sú sirupy s betaglukánom?

Liečivé huby a bežné jedlé huby

Ak huby práve neobľubujete, mali by ste im dať šancu :-). Pravda je totiž taká, že huby sú poklad prírody, o ktorom mnohí z nás ani netušia a nevedia, čo môžu urobiť pre naše zdravie.

Huby sú nielen skvelá pochúťka s vysokou nutričnou hodnotou, ale majú aj výnimočné medicínske vlastnosti. Odborná literatúra uvádza, že v podstate nemusíme rozlišovať „liečivé huby“ a jedlé huby, pretože väčšina z bežných jedlých húb má aj terapeutické vlastnosti.

Nutričná hodnota liečivých húb

Huby majú výnimočné nutričné vlastnosti. Sú relatívne bohaté na proteíny a teda aj esenciálne aminokyseliny, vlákninu, majú nízky obsah tukov a zároveň excelentný obsah dôležitých mastných kyselín, minerálov a vitamínov. Vďaka týmto charakteristikám sú zvlášť hodnotnou súčasťou jedálnička vegetariánov.

Liečivé huby – 14 najdôležitejších benefitov

  1. Huby majú nízky, takmer nulový obsah jednoduchých cukrov.
  2. Neobsahujú glutén – lepok.
  3. Neobsahujú cholesterol.
  4. Huby sú nízkokalorické. Obsahujú málo tukov, a preto by určite nemali uniknúť pozornosti tých, ktorí si sledujú svoju váhu alebo sa snažia schudnúť.
  5. Huby sú výborná náhrada mäsa. Obsahujú pomerne veľa proteínov (obsah cca 200-250 g/kg sušiny).
  6. Sú dobrým zdrojom esenciálnych aminokyselín ako sú leucín, valín, glutamín, kyselina glutámová a aspartámová.
  7. Bohatý zdroj minerálov ako sú draslík, fosfor, horčík, vápnik, meď, železo a zinok.
  8. Huby obsahujú vlákninu, ktorá je potrebná pre trávenie a správnu funkciu čriev.
  9. Huby sú liečivé aj z pohľadu obsahu vitamínov. Nájdeme v nich vysoké hladiny vitamínov B2, niacínu, kyseliny listovej a stopové množstvá vitamínov C, B1, B12, D a E.
  10. Vedeli ste, že huby sú jediný ne-živočíšny zdroj vitamínu D, a teda sú jedinou prírodnou formou tohto vitamínu pre vegetariánov?
  11. Huby sú dôležitou súčasťou vegetariánskej stravy, pretože obsahujú viac proteínov ako väčšina dostupnej zeleniny.
  12. Okrem nutričnej hodnoty môžeme považovať huby za liečivé z dôvodu prítomnosti bioaktívnych zlúčenín (kyseliny, terpenoidy, polyfenoly, alkaloidy, proteíny, polysacharidy beta-glukány atď.). Tieto látky pozitívne ovplyvňujú naše zdravie, pomáhajú v prevencii a liečbe rôznych chorôb (Alzheimerova, Parkinsonova choroba, kardiovaskulárne choroby, rakovina, atď.).
  13. Antioxidanty v hubách (napr. ergosterol, tokoferoly, fenolické látky) chránia bunky pred oxidačným poškodením. Spomaľujú starnutie a sú dôležité v prevencii civilizačných chorôb, ako je rakovina a kardiovaskulárne choroby (hypertenzia, srdcový infarkt).
  14. Huby vďaka obsahuhu beta-glukánov silne stimulujú náš imunitný systém. Chránia nás tak pred infekčnými chorobami, rakovinou či celkovo podporujú naše zdravie. Zvlášť prínosné sú pre ľudí, ktoré žijú aktívnym a stresujúcim životom alebo pre atlétov.

Beta-glukány z húb

Vedecké výskumy odhalili, že liečivé huby sú v podstate mini-farmaceutické továrne, produkujúce zlúčeniny s priam zázračnými biologickými vlastnosťami. Najviac pozornosti sa venuje najmä tzv. beta-glukánom. Sú to v podstate polysacharidy so širokým spektrom biologických účinkov.

Beta-glukány sú známe imunomodulátory t.j. dokážu efektívne ovplyvňovať náš imunitný systém rôznymi mechanizmami (aktivujú komplement, zlepšujú funkcie makrofágov a natural killer buniek).

Protirakovinové účinky húb

Beta-glukány z húb pomôžu nielen s posilnením imunity pri bežných ochoreniach, ale pozornosť sa im venuje aj v súvislosti s prevenciou a liečbou rakoviny. Beta-glukány majú totiž významné proti-rakovinové účinky a ich užívanie by určite mali zvážiť ľudia s diagnostikovanou rakovinou.

Protirakovinové účinky beta-glukánov sú podložené množstvom vedeckých štúdií. Tieto zlúčeniny pôsobia takpovediac na „viacerých frontoch“, napríklad:

  • spomaľujú rast nádorov
  • potláčajú angiogenézu (tvorba nových ciev, ktoré zásobujú nádor)
  • potláčajú tvorbu metastáz
  • stimulujú náš imunitný systém, aby efektívnejšie bojoval s nádorom

Huby ako doplnková liečby rakoviny

Ukazuje sa, že beta-glukány sú vhodným doplnkom pri liečbe rakoviny. Medzi hlavné vedľajšie účinky rádioterapie a chemoterapie patria zmeny v počtoch krvných buniek, dôsledkom čoho je zvýšená náchylnosť k infekciám, znížená kvalita života, ďalšie zdravotné komplikácie a zvýšená úmrtnosť.

Beta-glukány podporujú hematopoézu (krvotvorbu – tvorbu a obnovu krvných buniek) a pomáhajú tak pacientom lepšie sa zotaviť z chemoterapie a rádioterapie.

Komentáre