Vitamín C (kyselina askorbová) je vo vode rozpustný vitamín, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu (základná bielkovina kože, kostí a spojivových tkanív) a taktiež je to významný antioxidant.
Závažný nedostatok vitamínu C sa prejavuje ako skorbut – ochorenie, ktorým v minulosti trpeli najmä armády vojakov a námorníci ako dôsledok nedostatočného príjmu čerstvého ovocia a zeleniny.
Aj keď je dnes skorbut zriedkavý, často trpíme miernym nedostatkom vitamínu C, ktorý má však dopad na naše zdravie a celkovú výkonnosť.
Vitamín C nájdeme predovšetkým v ovocí a zelenine, vytvára ho aj väčšina živočíchov z glukózy v pečeni. Človek, vyššie primáty, ako aj morčatá túto schopnosť stratili (ako dôsledok mutácie génu kódujúceho enzým, potrebný pre syntézu vitamínu C). Táto mutácia sa objavila v našom genóme asi pred 40 miliónmi rokov.
Vitamín C je hlavným vitamínom vodnej fázy – nájdeme ho v telových tekutinách a vo zvýšenej koncentrácii najmä v niektorých orgánoch, ako sú nadobličky, mozog, pečeň, pľúca, obličky, srdce, svaly a koža.
Keďže naše telo nedokáže kyselinu askorbovú vytvárať, musíme prijímať vitamín C v potravinách. Odporúčaná denná dávka kyseliny askorbovej ako prevencia chorôb a všeobecná podpora zdravia je 90 mg pre mužov a 75 mg pre ženy.
Optimálna dávka vitamínu C pre plné nasýtenie plazmy a orgánov u zdravého dospelého človeka je 500 mg/deň. Pri vyššom príjme sa nadbytok vitamínu C vylučuje obličkami.
Skorbut je dnes už vzácny, nakoľko stačí len málo vitamínu C ako prevencia. Mierny nedostatok vitamínu C je však pomerne bežný a prejavuje sa rôznymi symptómami, napr.
Vitamín C nájdeme v rôznych potravinách, predovšetkým však v ovocí a zelenine. Dobrými zdrojmi sú šípky, petržlen, citrusové ovocie (pomaranče, citróny), červená a zelená paprika, jahody, paradajky, kapusta, brokolica, listová zelenina či zemiaky. Mnoho potravín sa dnes obohacuje o syntetický vitamín C.
Vitamín C v potravinách živočíšneho pôvodu nájdeme len málo (zvyčajne v množstve 30-40 mg/100g). Rastliny sú preto zvlášť dôležitým zdrojom vitamínu C (obsah až do 5000 mg/100g).
Z „bežných“ potravín získame slušnú dávku vitamínu C konzumáciou tohto ovocia a zeleniny:
Ak si chcete dopriať extra dávku vitamínu C, stojí za to poobzerať sa po menej bežných druhoch ovocia a zeleniny. Vysoké dávky vitamínu C nájdeme najmä v bobuľovom ovocí ako sú:
8. CAMU CAMU – peruánske bobule, jeden z najbohatších zdrojov vitamínu C vôbec. Obsah cca 2800 mg vitamínu C / 100 g.
9. ACEROLA – barbadoská čerešňa, obsah vitamínu C 1600 mg / 100 g.
10. RAKYTNÍK – obsah vitamínu C 200-1500 mg / 100 g čerstvých bobúľ, zvyčajne v priemere okolo 600 mg.
11. INDICKÝ EGREŠ (AMLA) – obsah vitamínu C 445 mg / 100 g (naproti tomu „naše“ egreše obsahujú len 30 mg vitamínu C).
12. GOJI (kustovnica čínska) – obsah vitamínu C ako v citróne (cca 40-50 mg / 100 g).